Burak ćwikłowy Patryk - wysoko plonująca odmiana o doskonałym smaku
Zobacz także
Burak ćwikłowy Patryk powinien zainteresować każdego amatora oraz producenta – cechuje się doskonałym smakiem, dużą zawartością betaniny, wysokim plonem i szeregiem zastosowań.
Charakterystyka
Średnio późna (okres wegetacji trwa ok. 120-130 dni) odmiana buraka ćwikłowego Patryk charakteryzuje się wysoką plennością i bardzo wysoką, bo ponad 80%, jednonasiennością kłębków.
Tworzy średniej wielkości (120-140 g), kuliste lub lekko spłaszczone korzenie o purpurowo-czerwonym, bardzo delikatnym i smacznym miąższu, w którym ledwo dostrzec można pierścienie.
Buraki odmiany Patryk zawierają:
- 150-160 mg betaniny w 100 gramach*
- ok. 10% cukrów*
- ok. 17% suchej masy
*Zawartość cukrów i betaniny stoi na niezwykle wysokim poziomie w stosunku do zawartości wulgoksantyny (2,4).
Odmiana Patryk nie posiada skłonności do przerastania korzeni, ponadto może być średnio trwale przechowywana przy utrzymaniu odpowiednich warunków przechowalniczych.
Krótko o uprawie
Nasiona wysiewamy na początku maja, najpóźniej do 20, w ilości 6-8 kg/ha przy rzędowym siewie lub 4,5-5,5 kg/ha przy siewie precyzyjnym. Zbioru spodziewać się możemy już po 4 miesiącach od siewu, a że jest to plenna odmiana, uzyskamy nawet 50-60 ton z 1 ha.
Zastosowanie
Korzenie tej odmiany buraka charakteryzują się doskonałym smakiem, przez co stanowią doskonały surowiec dla przetwórstwa – na barszcze, soki, ćwikłę z chrzanem, czy mrożoną kostkę. Oczywiście może również zaopatrywać świeży rynek.
Odporność
Odmiana Patryk charakteryzuje się tolerancją na jedne z groźniejszych chorób buraka – chwościka buraka i mączniaka prawdziwego. Dzięki tym cechom ograniczymy wykorzystanie chemicznych środków grzybobójczych.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
JAK DUŻO WIESZ O BURAKACH ĆWIKŁOWYCH? SPRAWDŹ SIĘ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
8603 , 0 , 0 , 0 Chwościk buraka - mówimy „nie” tej częstej chorobie liści
-
55950 , 1 , 0 , 0 Wszystko o uprawie buraka ćwikłowego. To warto wiedzieć!
-
7382 , 0 , 0 , 0 Nawozy do warzyw - podział, rodzaje, zastosowanie