Słonecznik bulwiasty (topinambur) – ekskluzywny przysmak kuchni europejskiej
Uprawa majeranku – aromatycznej rośliny przyprawowej znanej w każdej kuchni
Zobacz także
- Uprawa kolendry – cennej rośliny przyprawowej o specyficznym, dwoistym zapachu
- Uprawa lubczyku – popularnej rośliny zielarskiej będącej naturalnym afrodyzjakiem
- Uprawa melisy – miododajnej rośliny leczniczej o cytrynowym zapachu
- Uprawa mięty pieprzowej – popularnej przyprawy kuchennej i rośliny leczniczej
Majeranek ogrodowy (Origanum majorana L.) należy do rodziny wargowych (podobnie jak tymianek, szałwia i oregano). Pochodzi z południowo-zachodnich obszarów Azji i wybrzeża Morza Śródziemnego, gdzie do dziś występuje w stanie dzikim jako roślina wieloletnia. W Polsce uprawiany jest najczęściej w województwie lubelskim i dolnośląskim.
Należy do popularnych roślin przyprawowych, chętnie uprawianych w naszym klimacie i stosowanych w przemyśle spożywczym. Roślina wydziela charakterystyczny, przyjemny zapach. Majeranek jest bliskim krewnym oregano, które nazywane jest dzikim majerankiem, jednak ma bardziej subtelny smak.
Opis
W chłodniejszym klimacie, także w Polsce, majeranek występuje jako roślina jednoroczna, rosnąca na wysokość do 60 cm. Posiada prostą, silnie rozgałęzioną i gęsto ulistnioną łodygę. Jego jasnozielone liście są drobne, jajowate i delikatnie omszone, o wyraźnie owalnym kształcie.
Na wierzchołkach pędów umieszczone są małe, białe lub różowe kwiaty zebrane w główkowate kwiatostany i okryte dużymi podsadkami. Cała roślina pokryta jest delikatnymi włoskami, co nadaje jej szarozieloną barwę. Jest rośliną miododajną, przyciąga na stanowiska pszczoły i motyle.
Co ciekawe…
Istnieje polska odmiana majeranku Miraż, która charakteryzuje się większą powierzchnią liści, a także wyższym plonem ziela o dużej zawartości olejków eterycznych.
Warunki uprawowe
Z uwagi na swoje pochodzenie potrzebuje ciepłego, nasłonecznionego i osłoniętego od wiatru stanowiska. Promienie słoneczne sprawiają, że zawarty w liściach olejek lotny będzie miał intensywny zapach.
Najlepiej udaje się na glebach lekkich i przepuszczalnych, żyznych, próchnicznych, a jednocześnie bogatych w wapń. Im bardziej żyzna jest gleba, na której rośnie majeranek, tym mocniejszy jest jego aromat.
Dobrze znosi susze, lecz na co dzień wymaga dostatecznie wilgotnego miejsca. Ma duże wymagania co do azotu, potrzebuje zasilenia dwa-trzy razy w okresie wegetacji, a mniejsze w stosunku do fosforu i potasu. Najlepszym przedplonem są dla niego rośliny okopowe na oborniku.
Majeranek jest doskonałą rośliną towarzyszącą. Ze względu na silny aromat olejków eterycznych przeciwdziała atakom wielu szkodników i odstrasza mszyce, a posadzony między warzywami, zwiększa ich aromat. Wyciąg z majeranku może odstraszać mrówki.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
18659 , 66 , 0 , 0 Uprawa rącznika pospolitego – trującej rośliny oleistej
-
-