Nasiona czosnku - wskazówki pomocne przed zakupem
Nasiona czosnku niedźwiedziego - opis, zasady siewu i zbioru
Zobacz także
Czosnek niedźwiedzi to zimotrwała bylina znana jako roślina przyprawowa i lecznicza. Dzięki dużej zawartości witaminy C ma on działanie bakteriobójcze, obniża też ciśnienie krwi i przyspiesza trawienie. Wszystkie części rośliny są jadalne. Czosnek niedźwiedzi zawiera wartościowe substancje niewystępujące w czosnku uprawnym.
W Polsce czosnek dziki znajduje się pod częściową ochroną gatunkową, przez co niemożliwe jest pozyskiwanie jego części jadalnych ze środowiska naturalnego. Warto więc kupić nasiona i pozyskać go do swojego ogrodu. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach czosnku niedźwiedziego.
Wygląd nasion
Czosnek niedźwiedzi bardzo łatwo zawiązuje nasiona po samozapyleniu lub zapyleniu krzyżowym przez muchy i trzmiele. Owocem czosnku jest trzykomorowa torebka, w środku której znajduje się sześć nasion. Na jednej roślinie jest zawsze duża ilość nasion. Mają one ostry, wyrazisty aromat, dzięki czemu mogą być wykorzystywane jako przyprawa.
Masa 1000 nasion
Masa 1000 nasion wynosi 6-7 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 4-5 nasion.
Zdolność kiełkowania
Optymalna temperatura kiełkowania nasion wynosi 5-12o C. Gdy pojawią się kiełki, zalecana temperatura powinna utrzymywać się na poziomie 15-20o C. Warto wiedzieć, że nasiona czosnku są przysmakiem małych owadów i mrówek, dlatego część z nich może być przez nie wyjedzona z gleby zanim zakiełkuje.
Kiedy siać nasiona?
Czosnek niedźwiedzi rozmnaża się z nasion lub cebulek. Najłatwiejszym sposobem jest wysiew nasion bezpośrednio po zbiorze, kiedy są jeszcze świeże. Następuje on najczęściej na początku jesieni, w okresie od października do listopada.
Jak siać nasiona?
Jeśli chcemy, by nasiona były zdolne do kiełkowania, muszą przejść okres chłodu, dlatego zalecana jest ich stratyfikacja. Zalecane jest przechowywanie ich przez cztery tygodnie w worku foliowym z wilgotnym piaskiem. Optymalna temperatura przechowywania wynosi 20-25o C. Potem na następne cztery tygodnie potrzebny jest okres uśpienia, w którym wkładamy worki wraz z zawartością do lodówki i przechowujemy w temperaturze 0-4o C. Na tym etapie rozpoczyna się proces wykiełkowania nasion. Po tym okresie napęczniałe nasiona trzeba odsiać z piasku i lekko podsuszyć.
Nasiona należy wysiewać pod osłonami w rozstawie 30 cm x 30 cm na głębokość 7-10 cm, tak by nasiona były przykryte ok. 2-centymetrową warstwą ziemi. W skrzynkach możliwy jest gęstszy siew czosnku. Rośliny powinny pozostać pod osłonami przez pierwszy rok uprawy. Wiosną przerzedza się zbyt gęsto rosnące sadzonki, a następnie późnym latem cebulki przesadza się do gruntu. Należy pamiętać, że uzyskane tą metodą rośliny zakwitają dopiero po trzech latach.
Zbiór nasion
Na stanowiskach naturalnych możliwy jest wyłącznie zbiór nasion na założenie własnej uprawy. Zbiór nasion jest możliwy jedynie z dojrzałych owocostanów. Jeśli nie zdążymy w porę zebrać nasion, rozsieją się same. Rośliny bardzo łatwo i skutecznie rozsiewają nasiona, stale powiększając obszar występowania, dlatego często można spotkać bardzo rozległe skupiska czosnku niedźwiedziego. Po zakończonym kwitnieniu i całkowitym wysianiu nasion górne części roślin zaczynają usychać.
Przechowywanie nasion
Odpowiednio przechowywane zachowują zdolność kiełkowania przez 2-3 lata od momentu uzyskania nasion, jednak warto pamiętać, że najlepsze są nasiona świeże, zebrane z własnej plantacji.
Plon i jakość nasion
W dobrych warunkach roślina tworzy dużą ilość nasion, które mogą służyć do rozmnażania. Jednak w warunkach naturalnych przeżywalność siewek nie jest wysoka i wynosi jedynie 10%.
Ceny nasion
Przykładowa cena nasion czosnku niedźwiedziego:
Czosnek niedźwiedzi – 4,9-5,5 zł (opak. 0,5 g)
Autor: Justyna Czerwieniec
Bibliografia:
- Chinery Michael „Zwierzęta i rośliny Europy”, Muza, Warszawa 1993, s. 388.
- Czikow P., Łaptiew J. „Rośliny lecznicze i bogate w witaminy”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1983, s. 90-91.
- Durau Beata „Uprawa mało znanych roślin warzywnych”, Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, Bydgoszcz 2013, s. 44-47.
- „Leśny kuzyn czosnku” Syga P., [w:] „Kwietnik”, nr 5/2007, s. 64.
- McVicar Jekka „Księga ziół”, wyd. Solis, Warszawa 2002, s. 124.
CZOSNEK NIE TAKI STRASZNY! SPRAWDŹ, ILE O NIM WIESZ [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
53043 , 0 , 0 , 0 Jaką odmianę czosnku wybrać? Oto garść cennych porad
-