Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Bez czarny. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Sambucus nigra
Rodzina:
piżmaczkowate – Adoxaceae
Kolor kwiatu:
biały
Liście:
o 5-7 listkach
Forma kwiatu:
kwiaty pięciopłatkowe
Charakterystyka:
roślina może być małym drzewem bądź krzewem. Jej łukowato wygięte gałęzie są pokryte szarą korą i tworzą rozłożystą koronę. Nieparzyście pierzaste liście bzu czarnego składają się z jajowatych lub lancetowatych listków o ostro piłkowanych obrzeżach. Górna część blaszki liściowej jest matowa, dolna natomiast – nieco jaśniejsza i owłosiona. Drobne kwiaty, zebrane w spłaszczone baldachogrona, wydzielają charakterystyczny, silny zapach. Po zapyleniu powstają z nich mięsiste, kuliste pestkowce o fioletowo-czarnym zabarwieniu.
Gleba:
próchnicza, żyzna, bogata w wapń
Forma życiowa:
roślina zrosłopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
nadrzeczne lasy liściaste i mieszane, zarośla, polany, gruzy, wysypiska
Okres kwitnienia:
od czerwca do lipca
Wysokość:
od 3 do 10 m
Właściwości:
bez czarny rodzi trujące owoce, które jednak po odpowiednim przygotowaniu nadają się do spożycia. Stanowią cenny surowiec na domowe przetwory – dżemy, soki i wina. Roślina ma też właściwości lecznicze. Napar z kwiatów łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych i płuc, syrop z jagód dzięki zawartości witamin A i C wzmacnia odporność. Zarówno kwiaty, jak i owoce wykazują właściwości napotne i moczopędne, jagody mają ponadto działanie przeczyszczające.