Jesienny atak chowacza galasówka w uprawie rzepaku. Mówimy „nie” szkodnikowi!
Uwaga na mszycę kapuścianą w czasie kwitnienia rzepaku! Metody zwalczania szkodnika
Zobacz także
Mszyca kapuściana to owad z rzędu pluskwiaków, który powszechnie występuje w całym kraju. Z upodobaniem pasożytuje na rzepaku ozimym, nieco rzadziej na jarym, a także na innych roślinach z rodziny kapustowatych uprawnych i rosnących dziko. Ze względu na stosowanie kolejnych uproszczeń na plantacjach rzepaku oraz systematyczne ocieplanie klimatu, pola w okresie jesiennym coraz częściej atakowane są przez mszyce.
Opis owada
Mszyca kapuściana rozwija się w nieprawdopodobnie szybkim tempie, w ciągu roku powstaje kilka, a niekiedy nawet kilkanaście pokoleń. Na wiosnę, z wcześniej złożonych jaj na roślinach żywicielskich, wykluwają się bezskrzydłe samice, które rozmnażają się dzieworodnie. Formy uskrzydlone owadów pojawiają się latem, szczególnie w lipcu i sierpniu. Mają od 2 do 2,4 mm długości. Ich głowa, tułów i odnóża są ciemnobrunatne, skrzydła przezroczyste i długie, odwłok zielony, z ciemnymi plamkami. Ciało owada dodatkowo pokrywa słaby, woskowy nalot.
Mszyca posiada kłująco-ssący aparat gębowy, którego używa, by nakłuwać rośliny i wysysać z nich substancje odżywcze. Osobniki bezskrzydłe są nieco większe, zielonożółte, z dwoma rzędami ciemnych plamek na grzbiecie, a ich ciało pokrywa szarobiały lub lekko niebieskawy nalot woskowy. Na przełomie kolejnych miesięcy pojawia się pokolenie płciowe i po zapłodnieniu samice składają zimujące jaja.
Szkodliwość
Mszyca żeruje na rzepaku do jesieni, jednakże najbardziej szkodliwa jest latem, w okresach kwitnienia i zawiązywania owoców rzepaku. Pojawienie się owada w dużym stopniu uzależnione jest od warunków pogodowych, a przy masowym nalocie może prowadzić do sukcesywnego zamierania rośliny.
Mszyce pasożytują w zwartych koloniach, oblegają roślinę i wysysają z niej soki. Początkowo opanowują górną część pędu, potem zaś przenoszą się na pędy boczne i łuszczyny, by w efekcie końcowym opanować całą roślinę. Konsekwencjami żerowania mszyc jest zahamowanie wzrostu i prawidłowego rozwoju rośliny, kwiaty i łuszczyny często żółkną, nasiona nie wykształcają się, a osłabiona roślina jest znacznie podatniejsza na choroby.
Ochrona uprawy
Ochrona uprawy rzepaku polega przede wszystkim na starannym wykonywaniu prac agrotechnicznych, wyizolowaniu przestrzennemu uprawy od innych roślin kapustnych, wczesnym wysiewie nasion i ich zaprawie chemicznej, a w razie przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości, czyli dwóch kolonii mszyc na 1 m2, zastosowanie insektycydu.
Dodatkowo należy także systematycznie kontrolować uprawę przede wszystkim na obrzeżach i w czasie rozwoju łuszczyn.
Warto wiedzieć, że mszyca kapuścianka ma również naturalnych wrogów w postaci larwy i chrząszczy biedronek oraz drapieżnych larw much bzygowatych, które w sprzyjających warunkach pogodowych mogą znacznie zredukować występowanie szkodnika.
Zwalczanie chemiczne
Najlepszą porą do chemicznego zwalczania mszycy kapuścianki jest wrzesień lub okres zawiązywania się łuszczyn, czyli przełom maja i czerwca. Większość insektycydów zarejestrowanych do zwalczania jesiennych szkodników w rzepaku ozimym zawiera substancję ‒ deltametrynę. Do zwalczania tego owada można użyć środków pyretroidowych lub fosforoorganicznych, czyli: Bulldock 025 EC, Cyperkill Super 25 EC, Decis 2,5 EC, Fastac 100 EC, Karate Zeon 050 CS, Sumi- Alpha 050 EC, Sherpa100 EC, Talstar 100 EC, Danadim Progress 400EC, Dursban 480 EC, Reldan 400 EC, Decis Mega 50 EW, Agria-Deltametryna 2,5 EC, Decis 2,5 EC, Delta 50 EW, Khoisan 25 EC, Patriot 100 EC, Pirimor 500 WG.
Autor: Helena Kędra
Bibliografia:
Bereś P., „Atlas szkodników roślin rolniczych”, wyd. Hortpress, Warszawa 2014 r., s. 96-97.
Bereś P., „Cichy szkodnik – to mszyca” [w:] „Tygodnik rolniczy”, nr 33/2011 r., s. 21.
Budzyński W., Zając T., „Rośliny oleiste. Uprawa i zastosowanie”, PWRiL, Poznań 2010 r., s. 77-78.
Masternak H., „Atlas chorób i szkodników. Zagrażają roślinom w domu, na balkonie, w ogródku”, Oficyna Wydawnicza „Hoża”, Warszawa 1999 r., s. 107.
Mrówczyński M. (red.), „Integrowana ochrona roślin”, tom II, PWRiL, Poznań 2013 r., s. 197-210.
Mrówczyński M., Wachowiak H., „Integrowana ochrona roślin przed szkodnikami – część pierwsza” [w:] „Wiadomości rolnicze”, nr 3/2014 r., s. 26-27.
ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
2838 , 0 , 0 , 0 Chowacz podobnik – owad żerujący w łuszczynach rzepaku
-
-
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki