Głownia kukurydzy – częsta choroba porażająca kukurydzę w upalne lata
Sporysz zbóż i traw – choroba szkodliwie wpływająca na wielkość plonów i zdrowie
Zobacz także
Sprawcą tej choroby jest grzyb buławinka czerwona Claviceps purpurea, którego stadium konidialnym jest Sphacelia segetum. Poraża ok. 400 gatunków roślin z rodziny Poaceae, przede wszystkim żyto, rzadziej jęczmień, pszenicę, pszenżyto i gatunki traw. Buławinka to forma przetrwalnikowa sporyszu, zimuje w glebie w postaci przetrwalników, które na wiosnę kiełkują. Rozprzestrzeniają się z wiatrem i przez owady, infekują wyłącznie rozwinięte kwiaty. Rozwojowi choroby i infekcjom sprzyjają głównie wilgotne i deszczowe lata.
Objawy
Podczas kwitnienia na kłosach pojawiają się wycieki, jest to słodka, żółtawa ciecz zwana rosą miodową. Krople tej kleistej substancji dość ciężko dojrzeć. W fazie dojrzewania w kłoskach, w miejscu niektórych ziarniaków, wyrastają brunatnofioletowe, rogalikowate twory – sklerocja, które osiągają długość od kilku mm do 6 cm. Przetrwalniki te są wewnątrz białe, ich wielkość zależy od gatunku rośliny żywicielskiej oraz liczby zainfekowanych kłosków. Część sklerocjów odpada z kłosów podczas zbiorów, reszta na nich pozostaje.
Szkodliwość
Buławinka czerwona powoduje znaczne obniżenie plonu, lecz istotniejszą szkodliwością jest obecność w nim sklerocjów. Zawierają one bowiem toksyczne alkaloidy niebezpieczne dla organizmów stałocieplnych. Substancje te działają negatywnie na centralny system nerwowy, powodując występowanie drgawek mięśniowych, utratę czucia, zaburzenia przewodu pokarmowego i zaburzenia psychiczne (halucynacje). Ponadto zawarte w sklerocjach alkaloidy mogą wywoływać poronienia. Zanieczyszczone ziarno w ilości większej niż 0,1 proc. nie nadaje się do produkcji pasz ani etanolu, taka ilość jest szkodliwa i trująca dla organizmu zwierzęcego i ludzkiego.
Zapobieganie i zwalczanie
- wysiewanie ziarniaków wolnych od sklerocjów
- zaprawianie ziarna siewnego
- terminowy siew zbóż
- prawidłowe i staranne zabiegi agrotechniczne, przede wszystkim przyorywanie resztek pożniwnych za pomocą głębokiej orki
- zrównoważone nawożenie azotem
- zmianowanie roślin, rotacja upraw (sklerocja przeżywają jedynie około roku w glebie)
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Bibliografia:
Fiedorow Z., Weber Z., „Choroby roślin uprawnych”, Wyd. Medix Plus, Poznań 1998 r., s. 50.
Hołubowicz-Kliza G., Korbas M., „Rolniczy atlas chorób”, Wyd. IUNG-PIB, Puławy 2012 r., s. 305.
Kalinowski M., „Zdrowy łan po zaprawie [w:] „Tygodnik Poradnik Rolniczy”, nr 33/2013 r., s. 34.
Kalinowski M., „Kto winny za sporysz?” [w:] „Tygodnik Poradnik Rolniczy”, nr 39/2013 r., s. 18.
Korbas M., Danielewicz J., „Fusarium na kłosie” [w:] „Rolnik Dzierżawca”, nr 12/2012 r., s. 73.
Kryczyński S. (red.), „Choroby roślin w uprawach rolniczych”, wyd. SGGW, Warszawa 2010 r., s. 92–93.
Kryczyński S., Weber Z. (red.), „Fitopatologia” tom 2, PWRiL, Warszawa 2011 r., s. 272–274.
ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
3097 , 0 , 0 , 0 Pleśń śniegowa atakuje zboża! Sprawdź, jak chronić uprawy
-
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki