Fasola Wawelska - plenna odmiana uprawiana na suche nasiona
Przedstawiamy popularne odmiany fasoli zwykłej i wielokwiatowej
Zobacz także
Fasola to cenna roślina od tysięcy lat uprawiana na całym świecie, głównie w celach konsumpcyjnych. Poznano już niemal 200 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze w uprawie to fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) oraz fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus L.).
W obrębie obu gatunków wyróżniamy odmiany karłowe i tyczne, które u fasoli zwyczajnej możemy podzielić jeszcze na grupy szparagowe zielono – lub żółtostrąkowe, włókniste uprawiane na suche nasiona oraz flageolet – na niedojrzałe nasiona. W naszym klimacie fasola wielokwiatowa uprawiana jest wyłącznie na suche nasiona, lecz niewykluczone, że w przyszłości popularność zyska również typ szparagowy.
Warto wiedzieć
Oba gatunki nie krzyżują się ze sobą co spowodowane jest różnicami biologicznymi – fasola zwykła jest samopylna, kiełkuje epigeicznie, zaś f. wielokwiatowa jest obcopylna, a jej kiełkowanie ma charakter hipogeiczny.
Wysokość łodyg
Fasola zwykła |
|
Odmiany karłowe |
25-60 cm |
Odmiany tyczne |
200-350 cm |
Odmiany biczykowe |
60-120 cm |
Fasola wielokwiatowa |
|
Odmiany karłowe |
≤ 60 cm |
Odmiany tyczne |
≤ 400 cm |
Odmiany biczykowe |
120-150 cm |
Wzrastające zainteresowanie fasolą, głównie szparagową spowodowane jest prawdopodobnie jej wysoką wartością odżywczą, mechanizacją ułatwiającą uprawę oraz licznym wykorzystaniem w przemyśle.
Wybierając odmiany do produkcji towarowej miejmy na uwadze przede wszystkim, czy chcemy prowadzić uprawę ekologiczną, czy konwencjonalną, dokładnie poznajmy potrzeby rynku oraz przyjrzyjmy się istotnym cechom danej odmiany. Wybór odpowiedniej odmiany będzie również nie lada wyzwaniem dla amatora, choć głównie opiera się na walorach smakowych i łatwości uprawy.
Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze odmiany zarejestrowane w COBORU, z uwzględnieniem podziału na grupy. Mamy nadzieję, że poniższe opisy pomogą w wyborze najlepszej fasoli.
Fasola zwykła karłowa – szparagowa żółtostrąkowa
Bis
Okres wegetacji: 80 dni. Stosunkowo nowa odmiana o łodydze ok. 40 cm, wytwarzająca niezwykle smaczne, płaskie, mięsiste, szerokie i długie (12-15 cm) strąki typu Mamut. 1 kg obejmuje 70-90 świeżych strąków. Przeznaczenie: bezpośrednie spożycie, mrożenie, konserwowanie.
czytaj dalej...RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
19122 , 0 , 0 , 0 Fasola Piękny Jaś – popularna odmiana do uprawy na suche nasiona
-