Doradzamy, jak poprawnie ciąć orzecha włoskiego
Orzech włoski Jacek – najlepsza odmiana do amatorskich upraw!
Zobacz także
Mało kto wie, że orzech włoski trafił do Polski dzięki zakonnikowi – Jackowi Odrowążowi. Dominikanin ten, żyjący na przełomie XII i XIII wieku, sprowadził ze sobą ziarna tego drzewa z Rzymu wprost do Sandomierza. Dziś typ orzechów uprawianych w tamtym rejonie nazywa się potocznie jackami, zaś okaz, od którego wszystko się zaczęło, ochrzczono – na cześć wspomnianego duchownego – Jackiem Sandomierskim.
Drzewo
Zaczyna wchodzić w okres dojrzewania dosyć wcześnie, a jego niewątpliwą zaletą jest to, że im jest starsze, tym lepiej i mocniej owocuje. Ogólnie rośnie silnie i wytwarza dorodną i rozłożystą koronę z liśćmi średnio dużym – na jeden może się składać do dziewięciu pojedynczych listków.
Orzechy
Jacek sandomierski rodzi największe orzechy z tych, które można spotkać w Polsce. Dojrzewają one w drugiej połowie września, a do konsumpcji nadadzą się praktycznie od razu. Wspaniale sprawdzą się w przemyśle cukierniczym, a to ze względu na to, że ich zazwyczaj naprawdę duże jądra są słodkie w smaku i bardzo łatwo oddzielić je od skorupy. Ogólnie w kształcie są one owalne, choć potrafią być wręcz kanciaste. Ich skorupa będzie gruba i twarda, okrywa owocowa zaś – zielona i pokryta małymi punktami.
Odmiany
O typach Jacka da się dziś powiedzieć, że na przestrzeni 700 lat, od kiedy sprowadzono je na Sandomierszczyznę, zróżnicowały się praktycznie pod każdym względem – wydają orzechy o innym kształcie, grubości skorupy i smaku jądra. Wszystkie jednak łączy to, że dosyć łatwo dostosowują się do polskich warunków klimatyczno-glebowych i są wytrzymałe na chłody, co odróżnia je od innych odmian.
Niestety, szacuje się, że zima na przełomie 1986 i 1987 r. doprowadziła do wymarznięcia dużej części sadów z orzechem włoskim w okolicach Sandomierza. Dziś jednak sytuacja zaczyna wyglądać obiecująco, na co miały wpływ dotacje na uprawę tego typu drzewa, wydawane od 2004 r. przez Unię Europejską.
Autor: Dagmara Deska
Bibliografia:
Klimek G., „Sadownictwo”, cz. 2, WSiP, Warszawa 1997 r., s. 258.
Zdyb H., „Orzech włoski”, PWRiL, Warszawa 2009 r., ss. 10–11, 26–28, 54–55.
Zobacz także
-
-
75402 , 1 , 0 , 0 Jak sadzić orzecha włoskiego? Oto garść cennych porad!
-
-
75196 , 0 , 0 , 0 Doradzamy, jak poprawnie ciąć orzecha włoskiego
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl