Jak prawidłowo uprawiać maliny? Wyjaśniamy!
Malina Veten - norweska odmiana o smacznych, typowo deserowych owocach
Zobacz także
Malina Veten jest norweską odmianą o średnim terminie dojrzewania, owocującą na pędach dwuletnich. Została wyselekcjonowana w latach 50. XX w. dzięki skrzyżowaniu odmian Asker i Lloyd George. Wydaje smaczne, typowo deserowe owoce, nadające się do mrożenia i na przetwory. Ze względu na wrażliwość na mróz i choroby rzadko spotyka się ją na plantacjach towarowych, pozostaje jednak popularną odmianą amatorską.
Roślina
Malina Veten cechuje się stosunkowo dużą siłą wzrostu, zwłaszcza na glebach żyznych i ciepłych. Rosnąc swobodnie tworzy rozłożyste, niezbyt gęste krzewy o grubych, sztywnych, łukowato wygiętych pędach i licznych odrostach korzeniowych. Pędy, rzadko porośnięte dużymi, fioletowobrązowymi kolcami, mają jasnozielony kolor, który z czasem ciemnieje i nabiera brązowoczerwonego odcienia. Pędy owoconośne są średniej długości bądź krótkie. Liście mają najczęściej po trzy lekko skręcone listki o słabo widocznym ząbkowaniu, lekko wybrzuszone wzdłuż nerwów głównych. Kwiatostany rozwijają się dość późno, są luźne i rozłożyste.
Owoce
Duże, stożkowate owoce maliny Veten dojrzewają w połowie lipca. Mają silny aromat i doskonały, winny smak, ich zaletą jest również atrakcyjny, ciemnoczerwony kolor. Pestkowce są mocno zrośnięte, dzięki czemu owoc jest zwarty i nie rozpada się podczas zbiorów ani w transporcie, choć ciężko oddzielić go od dna kwiatowego.
Wartość
Wadą tej odmiany jest jej zmienna plenność – ponieważ wykazuje niską odporność na mróz, a jej pąki często zamierają z powodu przymrozków, w lata o chłodnej i późnej wiośnie plony mogą być bardzo niskie. Malina Veten cechuje się ponadto wrażliwością na choroby wirusowe, takie jak zamieranie pędów i mozaikę maliny, pod wpływem której szybko się degeneruje. Na choroby grzybowe jest średnio wrażliwa.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
- Danek J., Uprawa maliny i jeżyny, Warszawa 2014, s. 18.
- Klimek G., Sadownictwo, cz. 2, Warszawa 1997, s. 219.
- Król K., Pyszne maliny pełne zdrowia, „Mój Piękny Ogród”, nr 8/2011, s. 46-47.
- Pomologia, red. A. Rejman, Warszawa 1994, s. 546-547.
- Sadownictwo, red. S.A. Pieniążek, Warszawa 2000, s. 85.
MALINY TO POPULARNE OWOCE – UPEWNIJ SIĘ, ŻE NIE MAJĄ PRZED TOBĄ ŻADNYCH TAJEMNIC! [QUIZ]
Zobacz także
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl