Zobacz także
Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Bodziszek cuchnący. Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Geranium robertianum
Rodzina:
bodziszkowate – Geraniaceae
Kolor kwiatu:
czerwony
Liście:
dłoniastodzielne
Forma kwiatu:
kwiaty o pięciu płatkach
Charakterystyka:
łodyga rośliny jest czerwona, owłosiona i silnie rozgałęziona. Wybijają z niej liście złożone z trzech lub siedmiu pierzastych odcinków. Liście rosną na wydłużonych ogonkach i, podobnie jak łodyga, są pokryte meszkiem. Kwiaty zawiązują się na długich szypułkach. Ich płatki przybierają odwrotnie jajowaty kształt i są dwukrotnie dłuższe od działek kielicha. Na czerwonych płatkach widać wyraźnie ciemniejsze żyłki. Bodziszek cuchnący wykształca owoce w formie rozłupni z dzióbkami
Gleba:
bogata w azot, wilgotna
Forma życiowa:
roślina jednoroczna lub dwuletnia, wolnopłatkowa
Roślina lecznicza:
tak
Roślina trująca:
nie
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
lasy liściaste, mieszane, iglaste, zarośla, łąki, parki, mury
Okres kwitnienia:
od maja do września
Wysokość:
od 30 do 45 cm
Właściwości:
roślina ma silny i charakterystyczny zapach, który uwalnia się po roztarciu liści. Dawniej używano ich w roli środka hamującego krwawienie.