Ceny i notowania indyków – 30 sierpnia – 5 września 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu sierpnia i września 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 4.916 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 4.854 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W lipcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,67 zł/kg, w centralnym – po 5,68 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,56 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,80 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,71 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 14.815 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.767 zł/t, czyli o 2% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.606 zł/t, a więc o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 5.371 zł/t, odnotowano zatem jej zastój.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi