Sadzenie aronii - jak i kiedy? Odpowiadamy!
Zbiór aronii – to musisz wiedzieć o terminach i przechowywaniu owoców
Zobacz także
W czasach, gdy coraz modniejsza staje się zdrowa żywność i większą wagę przykładamy do tego, by to, co jemy, było bogate w składniki odżywcze, aronia jest krzewem, który ma przed sobą wielką przyszłość. Jest to dla nas ważne, bo Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym hodowana jest aronia. To nasz cenny towar eksportowy do krajów Unii, a także do Rosji czy Stanów Zjednoczonych. Jej zbiory w naszym kraju rosną z roku na rok i wynoszą obecnie ok. 40 tysięcy ton rocznie. Warto skorzystać więc z możliwości jej uprawy, zarówno dla celów towarowych, traktując ją jako źródło dochodu, jak i do amatorskiej uprawy, wykorzystując ją jako surowiec dietetyczny i leczniczy w domowych przetworach.
Warunki uprawowe aronii
Warto uprawiać aronię, bo przy dużych walorach jej owoców – dużej zawartości witamin C i P, łatwo przyswajalnych cukrów, soli mineralnych i pierwiastków, takich jak wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo – jest to roślina o wyjątkowo małych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Jej hodowla nie jest zajmująca, gdyż krzewy przystosowują się do warunków panujących w naszym klimacie, nie potrzebują nawożenia, są mrozoodporne, a ponadto są odporne na choroby i szkodniki, dzięki czemu może ona być prowadzona nawet przez 15-20 lat. Jeśli znajdziemy w ogrodzie miejsce na posadzenie aronii, już po 2-3 latach odwdzięczy nam się ona dużymi plonami. Krzewy aronii corocznie owocują obficie i regularnie, zarówno na pędach jednorocznych, jak i na starszych, na których wytwarzają się krótkopędy. Jeśli już mamy w sadzie krzew o tych czarnych, słodkich i cierpkich zarazem jagodach, dowiedzmy się, jak najlepiej o niego dbać i przygotować się do zbioru, by był on jak najobfitszy.
Kiedy zbierać owoce
Pod koniec lata liście aronii przebarwiają się na kolor złocisty i pomarańczowy, wtedy też na krzewach są już dojrzałe owoce, które dojrzewają w pierwszych dniach sierpnia, zmieniając kolor z zielonego na granatowy. Od tego momentu powinniśmy odczekać jeszcze ok. 2 tygodnie dla pewności, że owoce nadają się do zbioru. W polskich warunkach najlepszym okresem do zbiorów jest przełom drugiej połowy sierpnia i początku września. Warto jednak z tym dłużej poczekać – aronia odwdzięczy nam się za zwłokę, gdyż owoce zebrane w późniejszym terminie są słodsze i mniej cierpkie, mają również wyższą zawartość cukrów.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że w suche lata owoce mogą zawierać więcej garbników i być mniej soczyste, warto więc podlewać je wtedy obficiej. Dojrzałe owoce są fioletowoczarne, błyszczące i zebrane w baldachogrona, stąd jej pospolita nazwa „czarna jarzębina”. Zbiór zaczyna się, gdy wszystkie owoce są całkowicie wykształcone i wybarwione. Można je zbierać nawet po przymrozkach, gdyż nawet bardzo dojrzałe owoce aronii nie opadają z krzaków po uzyskaniu dojrzałości zbiorczej. Nie ma również obawy przed zbiorem przejrzałych i nienadających się na przetwory owoców.
Metody zbioru aronii
Do skrzynek uniwersalnych zbiera się całe gronka. Po zerwaniu z krzaka aronię w stanie nieprzetworzonym należy przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, gdzie dzięki dużej zawartości garbników nie psuje się i zachowuje świeżość nawet przez dwa tygodnie. Owoce one trwałe i przetrzymywanie ich w skrzynkach podczas transportu nie powoduje ich psucia. Ich odporność jest ważną cechą, która daje nam możliwość zarówno szybkich i jednorazowych zbiorów, jak i sukcesywnych, kilkurazowych, rozłożonych w czasie – w zależności od potrzeby i warunków pogodowych.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
42009 , 3 , 0 , 0 Rozmnażanie aronii - zobacz najskuteczniejsze sposoby
-
12267 , 0 , 0 , 0 Przycinanie i formowanie agrestu - podstawowe zasady
-
19620 , 0 , 0 , 0 Śliwa japońska - polecane odmiany i zasady uprawy
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl