Choroby i szkodniki czosnku, czyli wszystko o kłopotliwych gościach w uprawie
Werticilioza poraża liście! Oto wskazówki jak rozpoznać i zwalczyć tę chorobę
Zobacz także
Werticilioza jest najczęstszą chorobą dotykającą truskawki, ale bardzo często pojawia się w uprawach rzepaku i chmielu. W każdym przypadku objawem są nienaturalnie wybarwione liście. Chociaż choroba nie przebiega gwałtownie, może zagrażać całej uprawie a jej zwalczenie to nie lada wyzwanie dla hodowców.
Objawy
Przebieg choroby na truskawkach i innych krzewach owocowych jest zupełnie różny od tego na rzepaku, gorczycach, chmielu i lucernie. Różnica polega głównie na sposobie wybarwienia liści. W przypadku truskawek objawy zaczynają występować w czasie przed dojrzewaniem owoców, czyli późną wiosną. Zainfekowane zostają początkowo korzenie, przez które nie dochodzi woda i składniki pokarmowe do liści i pędów. Starsze liście, które więdną i przyjmują barwę żółtoczerwoną, stopniowo zaczynają zamierać. Porażone chorobą młode liście nie wyrastają do normalnej wysokości i szybko żółkną. Powoli zamiera cała roślina, której owoce nie dojrzewają i nie nadają się do wykorzystania.
Systematyczne, biegnące wzdłuż liścia, jednostronne pożółknięcia są natomiast objawem werticiliozy na rzepaku, różnych odmianach gorczycy i chmielu. Więdnięcie i obumieranie liści, pędów, a czasem całych roślin, przypada na okres kwitnienia i owocowania. Porażone liście bardzo łatwo odrywają się od pędu, którego podstawa jest zgrubiała i brunatna.
Przyczyny występowania
Patogenem jest bardzo wytrwały grzyb, który potrafi przetrzymać w ziemi nawet kilkanaście lat. Tworzy on zarodniki konidialne na opadłych liściach i korzeniach. Przyczyną zakażenia plantacji mogą być resztki pozostałe po żniwach z poprzedniego roku, ale werticilioza może rozprzestrzeniać się na elementach maszyn i narzędzi rolniczych.
Choroba jest typowa dla całego kraju, najczęściej rozwija się w bardzo suche i upalne lata. Pojawia się zwłaszcza na stanowiskach o nadmiernym nawożeniu azotem.
Szkodliwość
Chociaż obecnie werticilioza pojawia się coraz rzadziej i głównie w gospodarstwach o zaburzonej równowadze biologiczno-chemicznej gleby, jej obecność w plantacji może mieć bardzo negatywne skutki. Duże rozprzestrzenienie choroby w chmielu niesie za sobą duże straty finansowe, zainfekowane nią truskawki nie nadają się do spożycia, a bardzo duże porażenie może prowadzić do wymierania całej plantacji.
Zapobieganie
Aby zapobiec werticiliozie należy zmniejszyć nawożenie mineralne – zwłaszcza azotem. Należy również pamiętać o systemie płodozmianowym – roślin narażonych na zachorowanie nie sadzimy po sobie samych, ani po jęczmieniu, lucernie, ziemniakach, pomidorach i papryce. Odstęp czasowy między nimi powinien wynosić około czterech lat. Ważne jest dokładne czyszczenie narzędzi używanych w ziemi przed wysianiem lub wysadzeniem roślin. Głębokie spulchnianie za pomocą orki głębokiej i kultywatorowania może okazać się skutecznym zabiegiem, dzięki któremu patogen nie będzie miał szansy się rozwinąć. Usunięcie grzyba z gleby jest jednak możliwe tylko poprzez termiczne odkażanie, które polega na podgrzaniu około 20-centymetrowej warstwy ziemi na czas 20-30 minut do 100 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura zabija wszystkie rodzaje grzybów i sprawia, że przez dłuższy czas nie będą mogły się one rozwijać. Warto zastosować również przed uprawą środek Nemasol 510 w dawce 70 mililitrów na metr kwadratowy, który ma działanie odkażające i grzybobójcze lub podobnie działającym preparatem Basamid 97 w dawce 500 kilogramów na hektar.
W przypadku plantacji chmielu zagrożonych zainfekowaniem werticiliozą można wysiać żyto w międzyrzędzia, co zapobiega rozwijaniu się chorób grzybiczych.
Zwalczanie
Jeżeli plantacja zostanie porażona werticiliozą, należy zacząć szybko przeciwdziałać. Ważne jest, żeby usuwać rośliny zdradzające pierwsze objawy choroby i zniszczyć je poprzez spalenie. Chorych roślin nie można kompostować, gdyż znajdujące się na nich zarodniki grzybicze mogą zacząć się rozwijać i zarażać kolejne uprawy.
Nie ma żadnych oficjalnie zarejestrowanych środków zwalczających werticiliozę do oprysków już w czasie wzrastania roślin.
Autor: Katarzyna Kaźmierczak
Bibliografia:
Babilas W. (red.), „Poradnik ochrony roślin”, PWRiL, Warszawa 1982 r., s. 228
Hołubowicz – Kliza G., „Rolniczy atlas chorób”, IUNG-PIB, Puławy 2012 r., s. 55, 121, 217
Kawecki Z, Kryńska W., „Sadownictwo i warzywnictwo,” PWN, Warszawa 1995 r., s. 171
Mika A. (red.),, „Sadownictwo”, wyd. Hortpress, Warszawa 2002 r., s. 533
Robak J. (red.), „Program ochrony roślin warzywnych”, Skierniewice 2014 r., s. 83 i 106
Zdjęcie:
Autor: Howard F. Schwartz, źródło: Wikipedia, licencja: CC BY 3.0
ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
30246 , 0 , 1 , 0 Antraknoza – ekspansywna choroba wielu roślin. Objawy i zwalczanie
-
11419 , 1 , 0 , 0 Nie straszny nam mączniak prawdziwy – częsta choroba warzyw!
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki