Seler korzeniowy - uprawa, siew, sadzenie i wymagania
Seler Denar – jedna z bardziej wartościowych odmian o dużych, smacznych zgrubieniach
Zobacz także
Nie jest najbardziej popularną w Polsce odmianą, a szkoda, bo charakteryzuje się dużą uniwersalnością. W równym stopniu nadaje się do spożycia bezpośredniego i do przetworzenia. Ich miąższ nie ciemnieje, więc bardzo ładnie prezentuje się w słoikach po zamarynowaniu.
Opis
Seler Denar to jedna z bardziej wartościowych odmian selera korzeniowego. Wyróżnia się dużymi i bardzo smacznymi zgrubieniami, które mają regularny, kulisty kształt.
Jest to roślina bardzo plenna, o dość dobrej strukturze plonu, w którym zdarzają się jednak lekko zniekształcone egzemplarze. Mają chropowatą skórkę o ciemniejszych plamkach, w szarym lub szaro-białym kolorze.
Pod skórką znajduje się smaczny, biały miąższ, który nie wykazuje tendencji do ciemnienia, nawet po ugotowaniu lub przetworzeniu. Miąższ jest dość zwięzły, raczej nie wytwarza pustych przestrzeni i nie parcieje.
Zastosowanie
Odmiana nie nadaje się do wysiewania bezpośrednio do gruntu. Należy stworzyć rozsady w pojemnikach a na miejsce przeznaczenia wysadzić je dopiero w połowie maja.
Seler Denar jest stosunkowo wczesny – zbiór rozpoczyna się już w sierpniu i trwa aż do października. Charakteryzuje się dużą odpornością na septoriozę, jedną z najczęstszych chorób, które są bardzo niebezpieczne na plantacjach selera.
Zobacz także
-
36501 1 0 0 -
-
-