Rolnictwo intensywne, czyli wydajna i wyspecjalizowana produkcja
Zobacz także
- Rolnictwo ekstensywne – tradycyjne gospodarowanie o niskich kosztach produkcji
- Czy rolnictwo plantacyjne jest korzystne dla środowiska? Koniecznie sprawdź!
- Rolnictwo samozaopatrzeniowe – małe gospodarstwa z szansą na rozwój!
- Rolnictwo zrównoważone – gospodarowanie przyjazne środowisku. Sprawdź, na czym to polega!
Rolnictwo intensywne, inaczej wysokonakładowe, rozwija się w obrębie rolnictwa konwencjonalnego. Ukierunkowane jest na maksymalny zysk osiągany przy dużym wkładzie pracy, środków finansowych, przy wykorzystaniu postępu biologicznego i technicznego oraz zastosowaniu wysoko wydajnych maszyn. Ten typ rolnictwa jest silnie powiązany z rynkiem, przez co realizuje głównie cele ekonomiczne, które mierzone są wydajnością produkcji i ilością uzyskiwanych plonów. Charakteryzuje się również dużą towarowością, z tego powodu często zamiennie, w zależności od klasyfikacji, utożsamiane jest z typem wysokotowarowym.
Rolnictwo intensywne może występować w formie rolnictwa kapitałochłonnego, cechującego się wysoką specjalizacją, mechanizacją, intensywnym nawożeniem oraz wprowadzeniem nowych gatunków i odmian roślin oraz zwierząt, a także w formie pracochłonnej, która polega na tym, że wysokie plony osiąga się przy niewielkiej mechanizacji, a produkcję raczej opiera się na pracy ludzkiej.
Gospodarstwa nastawione na produkcję intensywną występują przede wszystkim w krajach wysoko rozwiniętych, na obszarach o dużej gęstości zaludnienia, czyli w Azji, północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych i Europie Zachodniej. W tych krajach pozytywnym efektem wdrożenia tej metody intensyfikacji był szybki wzrost produkcji rolniczej przy jednoczesnym zmniejszeniu zatrudnienia przy uprawie roślin i hodowli zwierząt.
Wady rolnictwa intensywnego
Rolnictwo intensywne nie jest pozbawione wielu wad. Z ekonomicznego punktu widzenia wysoka wydajność powoduje nadprodukcję artykułów żywnościowych, a to pociąga za sobą spadek cen, brak dalszej opłacalności produkcji i utratę zaufania odbiorców do jakości produktów rolnych. Poza tym intensywne techniki uprawy przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska naturalnego.
Wzmożone użycie środków chemicznych i nawozów zanieczyszcza wody gruntowe i powierzchniowe, które w dalszej kolejności przedostają się do rezerwuarów wody pitnej, zagrażając naszemu zdrowiu, a przy tym równocześnie – prowadząc do erozji i wyjałowienia gleby.
Rolnictwo intensywne wpływa na krajobraz rolniczy, gdyż pod uprawy niszczonych jest wiele siedlisk naturalnych. Oprócz tego do upraw wprowadza się wysokowydajne odmiany roślin, których właściwości wzmożonego wzrostu i dojrzewania zwykle osiągnięto kosztem ich odporności na szkodniki i choroby. W praktyce oznacza to znaczne wahania urodzajów, a także zdecydowany wpływ na jakość płodów rolnych. Dodatkowo wzmożone nawożenie azotem sprawia, że owoce mają cienką skórkę, łatwo ulegają uszkodzeniom mechanicznym i są atakowane przez patogeny i szkodniki.
Gospodarstwo intensywne zwykle cechuje się wąskim wyspecjalizowaniem, co wiąże się z ograniczeniem ich samowystarczalności i wytworzeniem zależności z rynkiem producentów pasz i nawozów. Jednoczesnie w uprawach roślin nawozy organiczne zastępowane są mineralnymi. Tych pierwszych używa się tylko w niezbędnej ilości, przy czym i tak pochodzą one z zakupu.
Liczne wady rolnictwa intensywnego stały się powodem szukania lepszych metod gospodarowania. Nowe możliwości stwarza rolnictwo typu: zrównoważonego, integrowanego, precyzyjnego i ekologicznego.
Autor: Helena Kędra
Bibliografia:
Gawrońska-Kulesza A. (red.), „Produkcja roślinna”, cz. 3, wyd. Rea, Warszawa 2010 r., s. 124.
Gwiazdowicz M., Środowisko przyrodnicze na obszarach wiejskich – zagrożenia i szanse" [w:] „Studia BAS”, nr 4/2010 r., s. 247-272.
Jasiulewicz M., Kiełczewski R., „Podstawy Agrobiznesu”, Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin 2002 r., s. 25-26.
Kozera M., Ryś-Jurek R., Tabert M., "Podstawy wiedzy o rolnictwie i agrobiznesie", Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2012 r., s. 143.
Stankiewicz D., „Rolnictwo alternatywne” [w:] „Wydawnictwo Kancelarii Sejmu. Biuro Studiów i ekspertyz”, Warszawa 1992 r., s. 2-3.
ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
3371 , 92 , 0 , 0 Poznaj zalety rolnictwa wysokotowarowego!
-
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki