Kompleks sorpcyjny gleby. Wyjaśniamy pojęcie i omawiamy jego wpływ na uprawę
Pierwiastki chemiczne w glebie. Charakterystyka najważniejszych mikro- i makroelementów
Zobacz także
Gleba zawiera prawie wszystkie pierwiastki chemiczne, niektóre jednak w śladowych ilościach. Głównie złożona jest z: tlenu, krzemu, glinu, żelaza, wapnia, sodu, magnezu, potasu i wodoru. W mniejszych dawkach zaś z: tytanu, węgla, chloru, fosforu, siarki i manganu. Skład zależy od rodzaju i gatunku gleby oraz procesów glebotwórczych, którym była poddana. Niektóre z tych pierwiastków mają istotne znaczenie w odżywianiu roślin, inne są im zbędne. Każdy niezbędny pierwiastek chemiczny odgrywa ważną rolę w procesach fizjologicznych roślin. Dostępność pierwiastków dla roślin zależna jest od właściwości fizycznych gleby, tj. wielkości pojemności sorpcyjnej, stosunku pierwiastków względem siebie czy odczynu gleby. Pierwiastki chemiczne ze względu na zawartość w glebie dzielimy na makro- i mikroelementy.
Makroelementy
Azot (N)
Azot głównie występuje w postaci związków organicznych w wierzchniej warstwie gleby, czyli w poziomie próchnicznym. Im głębsze poziomy gleby, tym mniejsza jego zawartość. Śladowe ilości występują w postaci mineralnej, jonów NH4+ i NO3. Na polach uprawnych źródłem azotu, jak i innych makroelementów, są resztki pożniwne i nawozy organiczne, nawozy zielone oraz opady atmosferyczne. Rośliny pobierają azot wyłącznie w postaci wcześniej wymienionych jonów, które są zawarte w solach azotanowych i amonowych. W największych ilościach znajduje się w czarnoziemach i glebach organicznych, najmniej jest go w glebach bielicowych o wysokiej kwasowości (ze względu na ich małą pojemność sorpcyjną). Zawartość azotu w glebie zależy również od jego stosunku do węgla.
Pobieranie jonów NH4+ i NO3- związane jest z odczynem gleby – w kwaśnym środowisku rośliny pobierają NO3-, zaś w zbliżonym do obojętnego lub w lekko zasadowym NH4+. Zapotrzebowanie na azot przez organizmy żywe jest bardzo duże. Wpływa on na wzrost części nadziemnych roślin oraz wchodzi w skład chlorofilu, przez co nadaje intensywnie zielony kolor blaszkom liściowym, reguluje również wykorzystanie potasu i fosforu. U zbóż z kolei wpływa na zawartość procentową białka w ziarnie. Azot jest takim pierwiastkiem, który w glebie ulega ciągłym przemianom pod wpływem kilku procesów, m.in. amonifikacji, nitryfikacji i denitryfikacji. Amonifikacja to przekształcenie azotu do amoniaku, nitryfikacja to proces utlenienia amoniaku do kwasu azotowego, zaś denitryfikacja powoduje redukcję azotanów do azotynów i wydzielenie wolnego azotu. Ostatni proces jest niepożądany, zachodzi przy odciętym dostępie tlenu, a powoduje wyłącznie straty azotu. Co ciekawe, żyjące w symbiozie z roślinami motylkowatymi bakterie brodawkowate (Rhizobium) charakteryzują się zdolnością pobierania z atmosfery wolnego azotu i wiązania go w glebie.
Fosfor (P)
Fosfor występuje w glebie w postaci organicznej i nieorganicznej w małych ilościach, przez co pojawia się potrzeba odpowiedniego nawożenia. Jego formą przyswajalną są fosforany rozpuszczalne. Rośliny pobierają je w formie jonowej H2PO42- i HPO4-. Jest niezwykle istotnym pierwiastkiem w odżywianiu roślin, odpowiada za ich rozwój, kwitnienie, owocowanie, zawiązywanie nasion, dojrzewanie, zwiększa sztywność zbóż i odporność roślin na choroby. Tak, jak azot ulega w glebie wielu procesom – w formie rozpuszczalnego związku, cechuje się łatwością wiązania z nierozpuszczalnymi związkami żelaza, wapnia i glinu (np. FePO4, AlPO4, 3Ca3(PO4)2CaF2) w każdym odczynie gleby, przez co staje się mało dostępny dla roślin (ulega uwstecznieniu). Zalecane jest zawsze zawyżanie dawek fosforowych i stosowanie zabiegów agrotechnicznych.
Na przyswajalność przez rośliny wpływa szczególnie odczyn gleby, najlepiej pobierany jest on w glebach o odczynie obojętnym. Większa ilość próchnicy lub dodanie do gleby związków humusowych zmniejsza wiązanie fosforu z nierozpuszczalnymi związkami, przez co jest on bardziej dostępny dla roślin. Tak samo, jak w przypadku azotu, najmniej P znajduje się w glebach bielicowych, a najwięcej w czarnoziemach.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
12357 , 0 , 0 , 0 Czarne ziemie – cenione i bardzo żyzne gleby uprawowe
-
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki