MRiRW: „Produkt polski” i nowelizacja ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych
Zobacz także
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad nowelizacją ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jej celem jest uregulowanie zasad oznaczania artykułów żywnościowych znakiem „produkt polski”. Po wprowadzeniu zaplanowanych zmian producenci będą mogli stosować powyższe oznaczenie do opisu składników, użytych w procesie produkcji żywności, a nie tylko do oznaczenia miejsca produkcji danego artykułu. Informacja będzie podawana na zasadzie dobrowolności.
Z powyższymi zmianami wiąże się projekt nowelizacji ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych. MRiRW chce, by środki przeznaczone na promowanie artykułów żywnościowych służyły przede wszystkim popularyzacji produktów oznakowanych miejscem pochodzenia, co znacząco wspomoże polskich producentów żywności.
Oba projekty nowelizacji zostaną wkrótce udostępnione do konsultacji publicznych.