Miód gryczany - poznasz go po herbacianym kolorze i drobnoziarnistej konsystencji
Miód lipowy - jedna z najpopularniejszych odmian miodu nektarowego w Polsce
Zobacz także
Miód lipowy jest jedną z najbardziej poszukiwanych odmian miodu nektarowego w Polsce. Jego doskonały smak i właściwości lecznicze zyskują mu wielu zwolenników. Zdradzamy jakie zastosowania ma miód lipowy i na które dolegliwości działa najlepiej.
Pożytek lipowy
Lipa jest jednym z najcenniejszych pożytków, występujących u nas w pełni lata. Kwitnie i nektaruje u schyłku tego okresu, przez niecałe dwa tygodnie, a wraz z końcem jej kwitnienia końca dobiega również sezon pracy polowej pszczół w wielu rejonach Polski. Gatunkiem lipy najważniejszym dla pszczelarstwa jest lipa drobnolistna, stosunkowo rozpowszechniona na terenie naszego kraju. Uzyskanie czystego miodu lipowego jest jednak trudne, ponieważ większe skupiska lipy drobnolistnej spotyka się najczęściej wzdłuż dróg, gdzie występuje wysokie stężenie spalin, co dyskwalifikuje przydrożne drzewa jako potencjalne źródła wartościowego nektaru.
Właściwości miodu lipowego
Miód lipowy ma jasny, żółty kolor o zielonkawym lub bursztynowym odcieniu i konsystencję zbliżoną do oleju rycynowego. Po krystalizacji staje się drobnoziarnisty, jaśnieje i przybiera kremowobiałą barwę. Ma charakterystyczną woń lipowych kwiatów i ostrawy, nieco piekący, ale słodki smak.
Zastosowanie miodu lipowego
Miód lipowy zawiera te same substancje, które są obecne w kwiatach lipy, jego zastosowanie można więc porównać do zastosowań herbaty lipowej. Wykazuje doskonałe właściwości antybiotyczne, rozgrzewające i wykrztuśne, co czyni z niego cennego sprzymierzeńca w walce z przeziębieniem, grypą, anginą i chorobami zatok. Jest również polecany w zaburzeniach nerwowych, ponieważ ma właściwości uspokajające i działa przeciwskurczowo. Stosuje się go w walce z bezsennością, powinny po niego sięgać też osoby narażone na długotrwały stres. Miód lipowy wykorzystuje się ponadto w produkcji miodu pitnego – trunku znanego i cenionego w Polsce i na Litwie od wieków.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
- Gekeler W., Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 116-117, 122-123.
- Marcinkowski J., Jak prawidłowo prowadzić pasiekę, Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik”, Nowy Sącz 2005, s. 136-139.
- Miód lipowy [online], http://kaszubskiemiody.com.pl/miod-lipowy [dostęp: 03-06-2015].
- Ostrowska W., Gospodarka pasieczna, PWRiL, Warszawa 2013, s. 155-158.
- Produkcja zwierzęca, cz. III, red. T. Nałęcz-Tarwacka, Hortpress, Warszawa 2012, s. 409-411.