Fasola Jawa – bardzo plenna odmiana zielonostrąkowa szparagowa
Zobacz także
Jawa to zielonostrąkowa odmiana fasoli szparagowej, którą cechuje bardzo duża plenność. Co szczególnie istotne, większość wytwarzanych przez nią strąków stanowi plon handlowy.
Opis
Fasolę tę zaliczamy do odmian karłowych i dojrzewających średnio wcześnie, ponieważ okres jej wegetacji trwa mniej więcej 76 dni. Wytwarza ona umiarkowanie duże, ale przy tym niezbyt smukłe, ciemnozielone strąki (długość: 11–12 cm, średnica: ok. 1 cm). Ich prosty kształt sprawia, że prezentują się bardzo atrakcyjnie. Jednak – co najważniejsze – są one pozbawione łyka oraz wyściółki pergaminowej.
Rośliny wywodzące się z tej odmiany mają mocne systemy korzeniowe i dorastają do 60 cm wysokości. Warto dodać, że ich strąki są osadzone w miarę wysoko i łatwo odrywają się od pędów, a poza tym dojrzewają praktycznie jednocześnie. Wszystkie te cechy sprawiają, że Jawa to odmiana znakomita na zbiór mechaniczny.
Zastosowanie
Prezentowana fasola jest przede wszystkim rośliną niezawodną i świetnie plonującą. Okazuje się bowiem, że w 1 kg zebranych strąków znajduje się ok. 220 sztuk, przy czym większość z nich kwalifikuje się do sprzedaży. Taki pełnowartościowy plon można przeznaczyć zarówno na rynek świeżych warzyw, jak i na potrzeby przemysłu przetwórczego – do konserwowania czy mrożenia.
Odporność
Odmiana ta jest całkowicie odporna na antraknozę oraz tolerancyjna na bakteriozę obwódkową fasoli. W razie potrzeby można sięgnąć po któryś z preparatów chemicznych z grupy miedzianów, np. po Miedzian 50 WG, Miedzian 50 WP lub Miedzian Extra 350 SC.
Pielęgnacja
Aby plon Jawy osiągnął jak najlepszą jakość, warto zainteresować się metodami pielęgnacji fasoli szparagowej. Ogranicza się ona w zasadzie do zaledwie dwóch zabiegów – spulchniania gleby między rzędami roślin oraz pozbywania się chwastów. Trzeba jedynie pamiętać, żeby nie naruszać podłoża zbyt głęboko, ponieważ boczne korzenie fasoli znajdują się zaledwie 2–5 cm pod jego powierzchnią.
Dagmara Deska