Bób Bonzo – niezwykle smaczna odmiana polecana do uprawy przyspieszonej
Zobacz także
Bonzo to nowość wśród odmian bobu znanych w Polsce. Jego uprawa stanowi ciekawe zagadnienie, ponieważ można ją przyspieszyć. Poza tym opisywana roślina intryguje wyróżniającymi się beżowymi nasionami, które nadają się nie tylko do bezpośredniego spożycia, lecz także do konserwowania.
Opis
Bonzo wyrasta na średnią wysokość – osiąga od 80 do góra 100 cm – i charakteryzuje się tradycyjnym typem wzrostu. Również liczba strąków wytwarzanych przez tę odmianę jest umiarkowana, ponieważ na jedną roślinę przypada ich od 7 do 10. Bób Bonzo zachwyca jednak liczbą nasion znajdujących się w jednym strąku, którego długość waha się w granicach 12–15 cm. Każdy z nich zawiera co najmniej 5 (a nawet 6) ziaren, podczas gdy u innych odmian na strąk przypadają średnio 3 nasiona. Przyjmują one beżowy kolor i mają na powierzchni jaśniejsze znaczki.
Uprawa
Bób Bonzo należy do odmian wczesnych, czyli takich, które dają plon w ok. 75–80 dni od momentu zasadzenia rośliny. Można go użytkować w uprawie przyspieszonej, ponieważ świetnie sprawdzi się w takich warunkach. Nasiona należy wtedy wysiać pod koniec lutego, do pojemników ustawionych w tunelu. Młode rośliny przesadza się do gruntu po miesiącu, czyli w końcu marca. Zalecana rozstawa to ok. 35–50 cm × 25 cm. Przestrzegając wszystkich zaleceń, można uzyskać plon o wiele wyższy niż przy wysiewie nasion wprost do gruntu.
Pielęgnacja
Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie bobu jest uszczykiwanie wierzchołków pędów, ponieważ tylko wtedy rośliny będą regularnie zawiązywać dorodne strąki. Oprócz tego operacja taka pozwoli ograniczyć występowanie mszyc, które szczególnie chętnie obsiadają właśnie czubki łodyg. Należy również pamiętać o odchwaszczaniu, które można przeprowadzać przy pomocy zalecanych herbicydów (np. Afalon Dyspersyjny 450 SC) do dwóch razy w roku.
Zastosowanie
Gdybyśmy chcieli spożywać nasiona bobu bezpośrednio, to Bonzo nadaje się do tego doskonale. Odmianę tę poleca się jednak szczególnie do konserwowania, ponieważ wytwarzane przez nią nasiona są duże, smaczne i dobrze się prezentują.
Dagmara Deska
Zobacz także
-
-
5035 , 0 , 0 , 0 Szczaw zwyczajny - uprawa, właściwości i zastosowanie
-
29623 , 1 , 0 , 0 Sadzenie, rozsada i hartowanie pomidorów
-
9246 , 0 , 0 , 0 Rzodkiewka - uprawa, odmiany i wartość odżywcza