Rozmnażanie agrestu - przedstawiamy sprawdzone sposoby
Agrest Invicta – najpopularniejsza odmiana agrestu. Sprawdź dlaczego!
Zobacz także
Produkcja owoców agrestu w naszym kraju w ostatnich latach znacznie spadła. Spowodowane jest to przede wszystkim małą liczbą odmian plennych i przystosowanych do warunków klimatycznych Polski oraz niską opłacalnością uprawy. Odmiany uprawne wywodzą się od dwóch gatunków dzikich agrestu, od agrestu zwyczajnego oraz agrestu amerykańskiego. Na rynku jest dostępnych niewiele odmian, które z powodzeniem można uprawiać w naszych ogrodach i na większych plantacjach towarowych. Pędy większości z nich pokryte są licznymi kolcami utrudniającymi zbiór ręczny. Krzewy rozpoczynają owocowanie w drugim lub trzecim roku, zwykle w czerwcu i lipcu. Najlepiej rosną na glebach żyznych, próchnicznych, zasobnych w składniki pokarmowe i umiarkowanie wilgotnych o odczynie pH=6–6,5. W uprawie amatorskiej sadzi się je zwykle w rozstawie 1,5–2 x 2 m, w uprawie towarowej natomiast przy zbiorze kombajnowym 3,5–4 x 0,5–0,6 m, przy zbiorze ręcznym zaś 1–2,5 x 0,5 m.
Jedną ze standardowych odmian uprawianych w naszym kraju jest Invicta. Odmianę tę otrzymano w Anglii w 1980 r. Do Krajowego Rejestru COBORU wpisano ją w 1990 r. Krzew silnie rosnący o pokroju kulistym, średnio zagęszczonym. Jego pędy pokryte są wieloma dużymi kolcami. Roślina charakteryzuje się dużą wytrzymałością na mróz oraz odpornością na amerykańskiego mączniaka agrestu i antraknozę liści porzeczki. Odmiana ta jest plenna, o średniej porze dojrzewania, dojrzałość zbiorcza owoców przypada zwykle na 26 czerwca, tuż przed odmianą Biały Triumf. Są one średniej wielkości lub duże, żółte lub żółtozielone, owalne, pokryte dużą liczbą włosków, osadzone na długich szypułkach. Miąższ jest słodki, smaczny i jasny. Owoce nadają się do zbioru maszynowego. Przeznaczane są przede wszystkim do przetwórstwa – na kompoty, dżemy i mrożonki.
Warto uprawiać agrest ze względu na jego wartościowe owoce. Zawierają niektóre kwasy organiczne, pektyny, prowitaminę A, witaminy C, P i B1, a także sole miedzi, żelaza i fosforu. Ze względu na zawartość pektyn mogą być wykorzystywane do produkcji galaretek, dżemów i konfitur – zastępują żelatynę zwierzęcą. Ponadto w fazie pełnej dojrzałości mogą stanowić wspaniały surowiec na kompot.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz
Bibliografia:
Czynczyk A. i inni, „Sadownictwo”, wyd. Hortpress, Warszawa 2002 r., s. 400–405
Gwozdecki J., „Przywróćmy agrest do łask”, [w:] „Działkowiec” nr 11/2006 r., s. 30
Pieniążek S.A. Praca zbiorowa, „Sadownictwo”, PWRiL, Warszawa 2000 r., s. 607
Werner T., „Agrestowa passa”, [w:] „Hasło Ogrodnicze” nr 9/2004 r.
JAK DOBRZE JEST CI ZNANY AGREST? SPRAWDŹ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
52624 , 1 , 0 , 0 Kiedy i jak prawidłowo ciąć agrest? Zasady cięcia agrestu
-
37797 , 0 , 0 , 0 Rozmnażanie agrestu - przedstawiamy sprawdzone sposoby
-
35739 , 3 , 0 , 0 Najgroźniejsze choroby agrestu - przegląd, objawy i zwalczanie
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl